KAYGI NEDİR?
Kaygı değişik durumlarda ortaya çıkan ve bireyin yaşamını, başarısını, kararlarını olumsuz yönde etkileyen bir duygu durumudur. Bu durumlarından biri de sınavlarla ilgili olarak ortaya çıkan kaygıdır ve bu türdeki kaygı literatürde genellikle 'sınav kaygısı' olarak adlandırılır. Kaygı temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, olayın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklanır. Birçok öğrenci sınavla birlikte, kendi kişiliğinin ve varlığının değerlendirildiğini düşünür.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ NELERDİR?
Zamanı iyi kullanamama, kötü çalışma alışkanlıkları,
Yüksek beklenti düzeyi,
Mükemmeliyetçi yaklaşım,
Görev ve sorumlulukları erteleme,
Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu vs.
SINAV KAYGISININ ETKİLERİ
Sınav sorularını okuma ve anlama güçlüğü,
Düşünceleri organize etmekte zorluklar,
Kavram ve sözcüklerin anımsanmasında zorluklar,
Konuya yeterli hazırlık yapılmış olmasına karşın sınavda başarısız olma,
Zihinsel Ketlenme;
Soruları yanıtsız bırakma,
Sınavdan sonra soruların doğru cevabını anımsama.
Acaba kaygı hiç olmaması gereken bir duygu mu ? Her zaman zararlı mı ? Olumlu etki yaptığı da olur mu? Hiç kaygı yaşamasak, sınavlarla ilgili hiçbir endişemiz olmasa sınavlara hazırlanmak için ders çalışır mıydık?
Kaygı, belli bir düzeyde yaşanması gereken bir duygudur. Bizlere ders çalışma konusunda motive edici bir etki yapar. Yaşanan kaygının yoğunluğu arttıkça performans azalır. Ancak kaygının kontrol altına alınmasıyla performans artar ve kaygı düşer.
DOĞRU NEFES ALMA NEDEN ÖNEMLİDİR?
Doğru ve derin nefes almanın kendisinin doğrudan damarları genişletme ve kanın bedenin en uç ve derin noktalarına kadar ulaşmasını sağlama özelliği vardır. Eğer hatırlayacak olursanız, kaygı sırasında kan beden yüzeyinden çekiliyor ve yüzey sıcaklığı düşüyordu. Bu sebeple doğru ve derin nefes alarak sağlanan değişiklik, öncelikle kaygının da dahil olduğu bir çok durumda kişinin başlayacak olan stres tepki zincirini kırmakta ve ters yönde zinciri başlatmaktadır.
İyi nefes ağır, derin ve sessiz olmalıdır. Bunun içinde denge , ölçü ve uyum gerekir. İyi bir nefes almak iyi nefes vermekle başlar. İyi bir nefes, yavaş olarak burundan alınır ,sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter. İyi nefes alındığının iki katı sürede verilir. Akciğerin üçe bölünmüş olduğunu düşünün. Derin tam bir nefes diyaframın aşağıya hareket etmesi ve akciğerin en alt bölümünün havayla dolmasıyla başlar. Daha sonra orta bölüm havayla dolar ve göğüs genişler. Son olarak da akciğerin üst bölümü dolar ve omuzlar hafifçe kalkabilir.